سیکلامن

نام علمی:
cyclamen
نامهای دیگر:
سیکلمه، سیکلامن آلپاینی
نام انگلیسی:
cyclamen
خانواده:
Primulaceae
اقلیم:
سرد و خشک
خاستگاه:
اروپا، مدیترانه تا شرق ایران
فصل:
پاییز و زمستان
رنگ بندی:

درباره سیکلامن:


هزاران سیکلامن زیبا در سرتاسر جهان وجود دارد که شما می‌توانید از بین آن‌ها گل مورد علاقه خود را انتخاب کنید. برخی گل واژگون دارند و برخی گل رو به بالا. حتی شما می‌توانید سیکلامن مینیاتوری نیز پیدا کنید. هر کدام را که انتخاب کنید، صاحب گیاهی با گل‌های بسیار زیبا و خوشرنگ می‌شوید. مشروط به اینکه شرایط و نحوه نگهداری سیکلامن را به خوبی بدانید.

* سیکلامن گیاهی سمّی است. اگر در منزل کودک نوپا، گربه و یا سگ دارید، دور سیکلامن را مطلقا خط بکشید.

متوسط عمر سیکلامن

سیکلامن گیاه مقاومی است اما این به این معنی نیست که در تمام سال گل می‌دهد و سرحال است. این گیاه فصل رویش و شکوفایی متفاوتی با سایر گیاهان دارد. سیکلامن در فصول سرد سال به گل می‌نشیند و سپس به خواب می‌رود. بسیاری از مردم با تمام شدن گل سیکلامن گمان می‌کنند گیاه مرده است و شروع به مراقبت بیش از حد، آبیاری زیاد و تقویت می‌کنند یا آن را دور می‌اندازند. اما نیازی نیست نگران باشید. با اتمام ماه‌های سرد، گل‌های سیکلامن تمام می‌شوند، برگ‌ها زرد یا سیاه شده و گیاه به خواب می‌رود و سال بعد مجددا شکوفه می‌دهد.

شرایط خاک

وقتی ریشه‌های سیکلامن از خاک بیرون بزند، وقت تعویض خاک آن است. بهترین خاک، خاک با کاربرد عمومی است که از گلفروشی‌ها قابل تهیه است. اما اگر تصمیم دارید گیاه را از طریق ریشه‌های پایینی آبیاری کنید، کمی به خاک کوکوپیت یا ورمیکولیت اضافه کنید. اگر تهیه این خاک سخت است، می‌توانید نیمی از خاک را خاک عمومی و نیم دیگر را خاک بنفشه آفریقایی بزنید.

نحوه تکثیر

سیکلامندارای ساقه‌های زیادی است و می‌توانید با جدا کردن هر ساقه و قرار دادن آن در خاک همان گلدان، گیاه را تکثیر نمود. سیکلامن به راحتی ریشه خواهد داد و سپس می‌توان هر بوته را به گلدان دیگری منتقل کرد. سیکلامن را با بذر نیز می‌توان تکثیر کرد.

آبیاری

آبیاری گلدان سیکلامن نیز با سایر گیاهان متفاوت است. درست مثل بنفشه آفریقایی، سیکلامن علاقه زیادی به رطوبت خاک ندارد و از آبپاشی برگ‌ها متنفر است. به همین دلیل آبیاری از پایین ریشه‌ها بهتر از آبیاری از بالاست. به این صورت که گلدان را در ظرف پر آبی قرار دهید و اجازه دهید از طریق آب سوراخ‌ها زیر گلدان آب را بمکد. هنگامی که سطح خاک کمی مرطوب شد، گلدان را از آب خارج کنید.

تابش نور

سیکلامن نور زیاد را دوست دارد اما از گرمای زیاد در اثر نور آسیب می‌بیند. جای مناسب سیکلامن سردترین اتاق منزل شماست که از نور طبیعی در طول روز به خوبی بهره ببرد. پنجره رو به غری یا جنوب نیز انتخابی مناسب است.

دمای مناسب

سیکلامن نسبت به دما بسیار حساس است. اگر بیش از حد در معرض گرما باشد، از بین می‌رود. این گیاه فضای سرد را بیشتر دوست دارد اما در برابر سرمای زیاد مقاوم نیست. بهترین شرایط نگه داشتن گیاه در محیط بسته در دمای 10 تا 21 درجه سانتیگراد است. هرچه دما کمتر باشد، عمر گل‌ها بیشتر می‌شود.

رطوبت

نکته دیگر در نگهداری سیکلامن، توجه به رطوبت مناسب سیکلامن است. سیکلامن علاقه بسیاری به رطوبت بالای محیط دارد. گرمایش منزل در زمستان رطوبت را از بین می‌برد. این امر نه تنها برای سلامت ریه و پوست شما، که برای گیاهان نیز مضر است. استفاده از دستگاه‌های رطوبت ساز منزل و یا گیاهان می‌تواند کمک شایانی به شما بکند.

چگونه میتوان سیکلامن را تقویت نمود؟

در فصل گلدهی، هر 2 تا 4 هفته یک بار محلول تقویت سیکلامن در آب آن بریزید. در زمان خواب گیاه از دادن هر گونه کود و تغذیه آن خودداری کنید. با رویش اولین برگ پس از زمان استراحت، زمان کوددهی دوباره آغاز می‌شود.

سیکلامن ممکن است دچار این آفت ها شود

سیکلامن خیلی در معرض آفات قرار نمی‌گیرد اما علف‌های هرز یا قارچ خاک (سفیدک‌های روی خاک)، می‌تواند گاهی مشکل ساز شود. علف‌های هرز در محیط خشک رشد می‌کنند و با رطوبت از بین می‌روند. قارچ خاک نیز با خاک خیلی خیس و مرطوب به وجود می‌آید و با کنترل رطوبت مناسب خاک سیکلامن، می‌توان از این مشکل پیشگیری کرد.